Plutselig Dårlig Vanntrykk? Dette er årsaken!

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

plutselig dårlig vanntrykk

Har du noen gang stått i dusjen og blitt møtt med en svak stråle av vann? Hvis du nylig har opplevd plutselig dårlig vanntrykk hjemme, kan det godt hende at du står overfor et problem som krever en rørlegger. Det positive er at du kanskje kan løse dette problemet på egenhånd med litt kunnskap om rørlegging og en solid dose innsats. La oss utforske de vanligste årsakene til plutselig dårlig vanntrykk for å gi deg en bedre forståelse av hvordan du kan løse problemet.

Tegn på at du Har Dårlig Vanntrykk

Det å håndtere plutselig dårlig vanntrykk kan virkelig gi deg hodebry. Her er noen av de mest vanlige tegnene på at du kan ha et problem med vanntrykket:

  • En svak stråle av vann i dusjen eller fra kranen.
  • Utilstrekkelig vannflyt fra kranene.
  • Problemer med å fylle opp badekaret eller vaskemaskinen raskt.
  • Redusert vanntrykk i enkelte eller flere områder i hjemmet.
  • Vanntrykket varierer når flere kraner brukes samtidig.
  • Uvanlige lyder fra rør eller armaturer.

Hvordan Måles Vanntrykket?

Både lavt og høyt vanntrykk kan føre til problemer med rørene dine ditt. Er trykket for lavt, vil du ha problemer med å få vann gjennom rørene til kranen. Er det for høyt, kan det resultere i et rørbrudd. Men hvordan kan du vite hva det korrekte trykket skal være? Vanntrykket måles i Bar, og det ideelle vanntrykket for et hjem ligger vanligvis mellom 2.7 og 4.1 Bar. For å måle vanntrykket ditt trenger du et trykkmåleinstrument. Ønsker du å finne ut hva trykket i vannet ditt er? Å bruke et trykkmåleinstrument er enkelt. Start med å sørge for at alle kraner er stengt, siden vann i bruk vil gi en uriktig måling. Deretter kobler du måleinstrumentet til en utendørskran – en god forsegling sikrer en mer nøyaktig avlesning. Skru kranen på fullt og les av måleren.

Løsninger På Plutselig Dårlig Vanntrykk

Dårlig vanntrykk kan ha mange årsaker, alt fra en tett rørledning til mer alvorlige rørleggerproblemer.

Sjekk din hovedvannforsyning

plutselig dårlig vanntrykk hovedventil

Det første du bør gjøre er å sjekke selve vannforsyningen. Kan problemet ligge hos den kommunale vannforsyningen? Du ønsker ikke å tilbringe timer på å fikle med rørene hjemme, bare for å oppdage at årsaken er en feil i de kommunale hovedledningene. Et plutselig vanntrykksfall kan være på grunn av en midlertidig feil hos vannverket. Om problemet vedvarer over lengre tid er dette mest sannsynlig ikke tilfellet.

Tette rør

plutselig dårlig vann trykk tette rør

Fett, matrester og hår er alle vanlige årsaker til tette rør. Du kan tro at du holder rørene dine rene, men når fjernet du hår fra avløpet eller sørget for at matrestene havnet i søpla og ikke ned i vasken sist? For å forebygge tette rør, prøv en blanding av bakepulver og eddik som du heller ned i avløpet. Men hvis dette ikke løser problemet med lavt vanntrykk, bør du kontakte en profesjonell rørlegger. Det kan hende at blokkeringen er lenger ned i rørsystemet, og en rørlegger har nødvendige verktøy og kunnskap til å håndtere problemet raskt og effektivt.

Rust og korrosjon

Ofte kan dårlig vanntrykk tyde på at vann blir stående i rørene, ettersom trykket ikke er sterkt nok til å presse det gjennom. Dessverre kan dette medføre rustdannelse. Korrosjon er også et vanlig problem i eldre rørsystemer. Over tid kan metallet i rørene reagere med vannet og forårsake en opphopning av rust. Hvis vannet ditt smaker metallisk eller har en uvanlig brun farge, kan det være et tegn på korrosjon. Dessverre er det ingen enkel løsning på korrosjon; utskifting av rørene er den eneste varige løsningen. Her kan Rørlegger Skien hjelpe deg!

Du har en luftlås

En luftlås kan oppstå hvis rørene dine nylig har blitt tømt for vedlikehold eller etter en rask endring i vanntrykket. Den fangede luften skaper en blokkering som hindrer vannet i å strømme jevnt. Å fikse en luftlås er ikke enkel prosess og krever vanligvis at man blør luften ut av rørene. Dette arbeidet bør utføres av en profesjonell rørlegger for å sikre at det gjøres på en sikker og korrekt måte.

Vanntrykksforsterkeren din er feil innstilt

En vanntrykksforsterker, sørger for å holde vanntrykket på et trygt nivå for å unngå skader som rørspreng og ødelagte apparater. Om regulatoren din er feil innstilt, kan det resultere i for lavt trykk. Det er viktig å sjekke regulatoren jevnlig og justere den etter behov. Ideelt sett bør forsterkeren være innstilt til et trykk på rundt 3.4 Bar.

Friksjonstap

Dersom vannet ditt må reise over lange avstander gjennom rørsystemet, vil friksjon mot rørenes indre vegger føre til at det mister hastighet og trykk. Dette betyr at vannet taper kraft jo nærmere det kommer dine kraner og husholdningsapparater, noe som fører til lavere trykk.

Del dette innlegget

Flere innlegg

xn--rrleggerskien-bnb.no

Carl Markus Johanson - Stolt grunnlegger av Rørlegger Skien og din lokale VVS-ekspert.